Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Vi ste ovde: Home Žabalj
Pruga Žabalj Zrenjanin da li će biti izgradjena ?! Istaknut
Potrebno svega 17 km pruge za put vozom od Novog Sada do Temišvara
Dovoljno bi bilo izgraditi samo sedamnaest kilometara pruge od Žablja do Zrenjanina, pa da se šinama povežu Novi Sad i Temišvar, oba tokom 2021. godine evropske prestonice kulture.
 
Novi Sad 16.11.2016.
 
 
Nedavno je Novi Sad proslavio dobijanje statusa Evropska prestonica kulture za 2021.godinu. Na pitanje hoće li činjenica da je iste sezone počast pripala i Temišvaru umanjiti značaj osobenog priznanja našem gradu, lokalni i pokrajinski čelnici spremno su odgovarili da će biti upravo suprotno: pažnja evropske javnosti biće usmerena na jugoistok kontinenta, pa bi glavni grad Vojvodine mogao imati dodatne koristi.
 
Dva grada su tokom istorije imali mnogo bliže odnose i više sarađivali nego danas; vekovima su bili u okviru istih država koje su imale vlast na južnim panonskim prostorima, sve dok ih Veliki rat nije razdvojio u dve države, mada je svaki ostao središte lokalne, međusobno dodirujuće i umnogome slične, regije.
 
Dugo vremena su postojale redovne brodske linije Begejom, putnička i teretna, na relaciji Temišvar - Zrenjanin; povremeno se brodom putovalo i za Novi Sad, a kulturne veze dva grada, još više dva regiona, bile su dinamične i međusobno prožimajuće.
 
Dva grada bliža
 
Ima mnogo osnova za uspostavljanje pojedinih zajedničkih ponuda evropskim pristalicama kulture. Međutim, u međuvremenu su se gradovi gotovo vek razvijali u okviru zasebnih država i prilično udaljili. Stoga bi, čini se, pre bilo kakve skupne ponude dva grada trebalo saobraćajno približiti. Tim pre što postoje pretpostavke da se jeftino i brzo povežu.
 
Neophodno je samo izgraditi sedamnaest kilometara pruge između Žablja i Zrenjanina i dve evropske prestonice kulture bile bi povezane sasvim solidnom prugom.
 
Pruga Zrenjanin - Kikinda nije u idealnom stanju, ali njome vozovi redovno saobraćaju, stajući u svih šest velikih sela smeštenih između dve banatske varoši. Od Kikind do Temišvara odavno je izgrađena izvanredna pruga za osovinski pritisak od 22,5 tona, dakle veoma kvalitetna relacija.
 
I na ovoj deonici, sa obe strane granice, nalaze se stanice relativno većih sela i gradića. Istina, voz između Kikinde i Temišvara prestao je saobraćati pre petnaestak sezona, možda najviše stoga što je linija sa naše strane nedovoljna uklopljena u srpski železnički, inače zapostavljeni, saobraćaj.
 
No, povezivanjem Novog Sada sa Zrenjaninom pružaju se nove mogućnosti, baš kao što bi i pruga Vršac - Zrenjanin, koju je aktuelna republička vlada nameračila ukinuti, dodatno dobila na značaju. Preostalo bi još da se remontuju nekoliko, kraćih, deonica pruge Novi Sad - Temerin - Žabalj i dobila bi se "žila kucavica" ovog dela Panonije.
 
Dinamičnija regija
 
Povezivanje dva grada šinskom vezom nije, naravno, samo sebi cilj, već se sa samo sedamnaest kilometara novih, zgodno pozicioniranih, šina gradi prilika za otvaranje više posve novih pružnih linija i tako oživi prilična zamrla regija, ujedno i bolje poveže sa susednom u Rumuniji. Projekat se uklapa i u evropski trend oživljavanja prekogranične saradnje i za finansijska sredstva moglo bi se konkurisati kod namenskih evropskih fondova i razvojnih banaka.
 
Čini se i da je sa nedavno održanog skupa Kine i šesnaest istočnoevropskih država u Rigi nama poslata poruka da teško možemo očekivati dvokolosečne pruge za vozove od 200 km na sat, ako nemamo dovoljno razvijen lokalni saobraćaj. Mada je naša delegacija poslala smušeno saopštenje u vezi sa modernizacijom pruge Bograd - Novi- Sad - Subotica - Budimpešta, stvari po nas ne stoje dobro.
 
Ispostavilo se da nije postignut nikakav sporazum o ulaganju u dvokolosačavanje i modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, inače dragocene kineskim firmama za distribuciju robe, s obzirom da su kineski investicioni fondovi od prošle godine većinski vlasnici luke u Pireju, kraj Atine, matične stanice za kineski izvoz u južnu, srednju i istočnu Evropu.
 
Imati adut u rukama
 
Očito, kineski partner procenjuje da mu je dovoljna i jednokolosečna pruga, tim pre što je lokalni šinski saobračaj skroman. Pokazala se tačnom poslovica da "je reka velika onoliko koliko ima pritoka", odnosno da je značaj železničke trase tim veći što ima širu i dinamičniju pružnu mrežu sa koje se saobraćaj sliva na glavnu prugu. Stoga je kineski partner odustao od ulaganja za suvlasništvo nad prugom, a nije raspoložen ni za koncesiono investiranje.
 
Jedino nam nudi klasičan komercijalni kredit i to uslovljavajući da više od polovine novca bude potrošeno na nabavku materijala i opreme od kineskih proizvođača, odnosno na plaćanje rada kineskim graditeljima. U takvim okolnostima, potpisivanje memoranduma o spremnosti za izgradnju prve deonice, Beograd - Stara Pazova, deluje više kao izraz volje da se u budućnosti i dalje razmatra udvokolosačavanje pruge severnog kraka Koridora 10, nego da je u pitanju operativna stvar.
 
Međutim, na budućim razgovorima bi trebalo imati nove argumente. Čini se da bi razvijanje lokalnog pružnog saobraćaja, u kome bi, s obzirom na strukturu vojvođanske privrede, bilo dosta transporta kabastih roba, bio pravi adut u rukama srpskih pregovarača.

Autor: Živan Lazić O21.rs

Opširnije...

Razvojni fond autonomne pokrajine Vojvodine u opštini Žabalj Istaknut

Prezentacija razvojnog fonda AP Vojvodina

U  sali Skupštine opštine Žabalj, održana je prezentacija Konkursa koje raspisuje Razvojni fond AP Vojvodine. Fond trenutno ima otvorenih 11 konkursa namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima sa teritorije APV kao i kreditnu liniju namenjenu za predfinansiranje projekata Eu i bilateralnih donatora.

Ispred Razvojnog fonda AP Vojvodine, prisutnima su se obratili Radenko Lečić i Olga Radun iz sektora za kredite Razvojnog fonda AP Vojvodine, koji su prezentovali kreditne linije Fonda, objasnili uslove pod kojima potencijalni korisnici mogu da konkurišu i pojasnili šta je sve potrebno od dokumentacije kako bi se sačinila ispravna prijava na Konkurs. Posle prezentacije Konkursa prisutni su postavljali pitanja predstavnicima Razvojnog fonda ali i davali sugestije šta bi to Razvojni fond mogao da promeni kako bi što više ljudi, pravnih lica i preduzetnika moglo, na što jednostavniji način, da aplicira za sredstva kod ovog fonda.

Organizator ove prezentacije ispred opštine Žabalj bio je Milorad Trgić član Opštinskog veća za kapitalna ulaganja sa saradnicima.


zabalj rs

Opširnije...

Na prodaju šećerane u Žablju i Crvenki Istaknut
Prodaja šećerana u Crvenki i Žablju
CRVENKA
 
Uprava grčke kompanije "Helenik šugar" (Hellenic Sugar Industry) je najavila za kraj novembra međunarodni tender za prodaju dve šećerane u Srbiji, u Žablju i Crvenki.
 
Minimalna cena po kojoj bi dve fabrike šećera u Srbiji bile prodate je 25 miliona evra, naveli su predstavnici Helenik šugara.
 
 
Po pisanju grčkih medija, predsednik te kompanije Hristos Rosios je izjavio da je takva odluka doneta je jer su veliki investitori zainteresovani za kupovinu tih šećerana.
 
Interesovanje za kupovinu dveju šećerana ranije je pokazivala kompanija "Sunoko" koja je u sastavu MK grupe i u Srbiji je najveći proizvođač šećera.
 
Prodaja dveju šećerana bi "Helenik šugaru" omogućila da se "rastereti dugovanja, omogućavajući upravi ; da okonča sprovođenje poslovnog plana za međunarodnu aktivnost, uz obnavljanje kredibiliteta izgubljenog i među partnerima, i među proizvođačima", pišu grčki mediji.
 
Rosios je rekao i da će do kraja iduće nedelje grčkim proizvođačima šećerne repe u potpunosti biti plaćene isporuke iz 2015. godine što im kompanija još duguje.
 
Dodao je da je razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima u srednjoj i severnoj Grčkoj da bi popravili međusoban odnos i da bi se povećala površina pod repom.
 
Ove godine su u Grčkoj izvađene 32.000 tona šećerne repe što je 30 odsto više nego prošle, kada je proizvodnja bila 24.000 tona.
 
Proizvođači u Grčkoj zahtevaju garanacije plaćnja kao uslov za povećanje proizvodnje.
 
U Grčkoj šećernu repu gaje 4.000 proizvodača što je upola manje nego 2009, kada ih je bilo 8.000.
 
Izvor Beta, RTV

Opširnije...

Nagradjena deca opština Žabalj Istaknut

Nagrađeni učesnici literarnog konkursa “Neću da brigam hoću da se igram”

U sali Skupštine opštine Žabalj uručene su nagrade najuspešnijim učesnicima literarnog konkursa “Neću da brigam hoću da se igram” koji je organizovala opština Žabalj u saradnji sa opštinskom narodnom bibliotekom Veljko Petrović. Učesnici konkursa bili su učenici IV, V I VI razreda osnovnih škola iz sva četiri naseljena mesta opštine Žabalj. Svaki učesnik je pročitao svoj rad , a komisija je odabrala najbolje. Dodeljeno je ukupno 9 nagrada, u kategoriji svakog razreda po tri, i jedna specijalna nagrada koju je dobio  Dušan Džambas, učenik VI razreda osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Đurđeva. Svi učesnici konkursa dobili su zahvalnice, a pobednici su dobili knjigu i diplomu. Nagrade su uručili član Opštinskog Veća za obrazovanje Lazar Čonkić i direktor opštinske narodne biblioteke Veljko Petrović Dubravka Dudić.

U Žablju, 21.11.2016.

Opširnije...

Led rasveta u opštini Žabalj Istaknut
17. novembar 2016.
LED rasveta u Žablju
ŽABALJ -
 
Ovih dana u opštini Žabalj završava se zamena stare ulične rasvete štedljivim LED sijalicama,. Posao je vredan više od milion evra, ali to opštinu neće koštati ni dinar. ...
 
Stare sijalice su spremne za otpad. Nova led tehnologija, koja je prvi put u javnoj rasveti uvedena 2010, u Beogradu , Novom Sadu i Novom Bečeju, sada je i na banderama u 4 mesta opštine Žabalj.
 
Led sijalice troše tri puta manje energije od starih, ali to nije jedina ušteda. Biće ušteđeno oko tri miliona dinara, koliko je na godišnjem nivou opština Žabalj izdvajala za održavanje i rezervne delove.
 
 
"Smisao jeste zamena dotrajalih sijalica koje troše ogromnu količinu energije. Zapravo , za iste pare koje smo ranije plaćali, preko javno–privatnog partnerstva, sada imamao novu , modernu rasvetu , kao svuda u Evropi", veli Radomir Zlokolica, direktor JKP "Čistoća".
 
Da, opštinu ovaj projekat neće koštati ni dinar više nego što su plaćali energiju do sada, jer će taj novac biti plaćan izvođačima, partnerskoj firmi, odnosno konzorcijumu ENEF-energetska efikasnost, koji ima obavezu da održava sistem sistem narednih 12 godina.
 
"Vrednost je preko milion evra, što opština Žabalj ne bi mogla sama da finansira za jednu godinu. Model javno-privatnog partnerstva omogućava da dobijemo rasvetu i ostvarimo kapitalnu investiciju.Sličan model smo započeli u vezi sa asfaltiranjem ulica u Žablju", naveo je Čedomir Božić, predsednik opštine Žabalj.
 
Dobar primer javno-privatnog partnerstva u Žablju zainteresovao je i druge opštine. Nedavno su im u gostima bili prijatelji iz Požege koji su rešeni da slično urade u svom gradu. Postavljanje nove rasvete završeno je u Žablju, Đurđevu i Gospođincima, a u narednih nedelju dana, novim svetlom sijaće i ulice u Čurugu.
 
Izvor RTV

Opširnije...

Prijem kod predsednika opštine Žabalj. Savez slepih i slabovidih Novi Sad Istaknut
Gradska organizacija slepih Novi Sad u poseti opštini Žabalj
 
Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić primio je danas predstavnike Gradske organizacije slepih iz Novog Sada. Božić je sa njima razgovarao o problemima sa kojima se susreću slepe osobe i osobe oštećenog vida. Takođe bilo je reči i o tome na koji način lokalna samouprava može pomoći ovim ljudima kako bi im svakodnevno funkcionisanje bilo što lakše. Božić je dodao da je važno raditi na podizanju nivoa svesti kako bi se omogućilo osobama sa invaliditetom da budu ravnopravni građani u društvu.
 
Opština Žabalj je ove godine obezbedila sredstva po konkursu za rad organizacije, a planira da i u narednoj godini nastavi sa pružanjem pomoći.Predstavnici Gradske organizacije slepih Novi Sad, zahvalili su se predsedniku Opštine Žabalj na razumevanju problematike sa kojim se slepi suočavaju i izrazili su nadu da će saradnja između Opštine Žabalj i njihove organizacije biti nastavljena i podignuta na viši nivo.
Gradska organizacija slepih Novog Sada deluje na teritoriji grada i okolnim opštinama od 1950. godine i okuplja 550 članova. Svojim bogatim programskim aktivnostima i obukama pomaže slepim i slabovidim osobama da nauče samostalno kretanje uz pomoć belog štapa, uči ih Brajevom pismu i radu na računaru, a takođe organizuje i brojne radionice psiho-socijalne podrške.
Prijemu su prisustvovali i član opštinskog Veća za socijalnu zaštitu Ivica Salamun, sekretar Gradske organizacije slepih Novi Sad Mirjana Prljević i drugi članovi ovog udruženja.
 
ISOŽ

Opširnije...

Literarni konkurs opština Žabalj raspisala Istaknut

LITERARNI KONKURS: „Neću da brigam, hoću da se igram“

Povodom obeležavanja DEČIJE nedelje

Odeljenje društvenih delatnosti opštine Žabalj raspisuje

LITERARNI KONKURS

za najlepšu priču ili prozni tekst na temu

„Neću da brigam, hoću da se igram“

Pravo učešća na Konkursu imaju učenici IV, V i VI razreda osnovnih škola na teritoriji opštine Žabalj.

 

Propozicije Konkursa su sledeće:

 

  • učešće na Konkursu je slobodno, samoinicijativno i individualno,
  • ocenjuju se tematska i idejna doslednost, jedinstvo i sklad sadržine i forme, bogatstvo jezika, kultura izražavanja, gramatička pismenost, stilska ujednačenost i sugestivnost teksta,
  • biraju se najuspešniji radovi u svakoj kategoriji,
  • radovi se dostavljaju u pisanom i štampanom primerku, sa obaveznim podacima o autoru: ime i prezime, razred i škola koju pohađa, adresa stanovanja i broj telefona,
  • radovi se predaju u matičnoj školi koja će iste zapečaćene u koverti dostaviti odeljenju društvenih delatnosti opštine Žabalj,
  • rok za predaju radova je ponedeljak – 10. oktobar 2016. godine.

 

Rezultati Konkursa biće objavljeni na sajtu opštine Žabalj, kao i na Facebook stranicama opštine Žabalj i Opštinske narodne bibilioteke „Veljko Petrović“ Žabalj 12. oktobra 2016. godine.

ISOŽ

Opširnije...

Kik boks, Kick boxing, Promocija kik boksa ilustracija - Borba žena u kik boksu Istaknut
Promocija kik boksa u opštini Žabalj BOŽIĆ: Sport je izuzetno bitan za pravilan razvoj mladih
 
Da je razvoj sporta i njegova promocija među mladima jedan od prioriteta lokalne samouprave pokazuje i jučerašnja promocija kik boksa u sportskoj hali u Žablju. Prvenstveni motiv bio je promocija ove borilačke veštine, kao i da se ozvaniči delovanje dva kluba- “Pobednik” Žabalj i “Monarhija-Mladen Bogojević”, koji će u budućnosti zajednički sprovoditi aktivnosti. Prevashodan cilj, jeste pomoć za našeg sugrađana Mladena Bogojevića, koji je zadobio teške telesne povrede pre nekoliko godina u saobraćajnoj nesreći od kojih se još uvek oporavlja. Kako bi pomogli njegov oporavak, odlučeno je da njegovo ime stoji u nazivu novoformiranog kluba. Pored mnogobrojne pubilke koja se okupila u hali kako bi dali podršku klubu, promociji je prisustvovao i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić i članovi opštinskog Veća.
 
Božić je istakao da se ovakvim promocijama sporta, kod mladih ljudi stvara interesovanje da svoju energiju usmere na pravi način. Kroz razvoj sporta mi našu decu sklanjamo sa ulice, odvlačimo ih od poroka i usmeravamo na ispravan put. Pored predstavnika lokalne samouprave, ovoj svečanosti prisustvovao je i Nenad Pagonis, reprezentativac Srbije u kik boksu, Darko Miličić, naš proslavljeni košarkaš kao i gosti iz kik boks kluba “Pobednik” iz Beograda i brojni drugi sportski radnici.
Lokalna samouprava obezbedila je sredstva kako bi se kupili neophodni rekviziti za sve one koji žele da treniraju ovu borilačku veštinu.
 
ISOŽ

Opširnije...

Čedomir Božić predsednik opštine Žabalj na Kosovu i Metohiji Istaknut
U poseti svetinjama na Kosovu i Metohiji
 
Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić posetio je u petak, 30. oktobra, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju, srednjovekovne manastire na Kosovu i Metohiju.

 “Kad god sam dolazio na ovo sveto tlo ostao sam duboko potresen onim što sam video, ali poseban utisak imam upravo sada, kada sam posetio ova dva velelepna manastira iz nemanjićkog doba koji i dan-danas stoje onako kakvi su i bili dok su vladali naši kraljevi, poput kralja Milutina, Stefana Dečanskog. Veoma je bitno da svako upozna kolevku svoje države, da se upozna sa kulturnom baštinom koja je nepojmljiva kod nas, zato sam i izrazio želju da posetim ono što predstavlja najznačajniju znamenitost ovde.

Svesni smo činjenice da je kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proteklih decenija bilo meta brojnih napada i da je takvu sudbinu delio i srpski narod. I upravo zbog toga, moramo se brinuti o očuvanju kulturnog nasleđa u 21. veku kako bismo stvorili uslove za njeno očuvanje i u budućnosti.

Cilj zaštite je očuvanje kvaliteta i vrednosti kulturnog dobra, produžetak njegovog veka trajanja, kao i zaštita njegove materijalne građe i zato je očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa prioritetan zadatak”.
 
Božić je istakao da, iako dolazi iz multikulturalnog prostora pokrajine Vojvodine, svako ima obavezu za stvaranjem mehanizma očuvanja i unapređenja svog nasleđa, jer time se usmerava pažnja ka istinskim vrednostima i kulturnim tekovinama.
 
Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić posetio je juna meseca Kosovsku Mitrovicu u cilju uspostavljanja međusobne saradnje i unapređenja privrednog, poljoprivednog, ekonomskog i kulturnog razvoja dveju opština.

A Opština Žabalj već drugu godinu za redom pomaže izgradnju crkve u Kamenici, nadomak Leposavića, kao i najmlađim stanovnicima ovog mesta.

ISOŽ

Opširnije...

Vaterpolo, vaterpolisti, zlatna medalja u vaterpolu ilustracija Istaknut
Zlatni vaterpolista iz naše opštine

Danas 28.09. 2016. godine u kabinetu predsednika opštine Žabalj, upriličen je doček za Nebojšu Toholja iz Đurđeva.

Njega su pored predsednika opštine Žabalj Čedomira Božića dočekali i poredsednik Skupštine opštine Radovan Čolić i članovi opštinskog Veća, Zoran Šolaja i Milorad Trgić, kao i direktor Javne ustanove Sportski objekti Žabalj Boris Straživuk.

Ovaj mladi vaterpolista bio je deo reprezentacije Srbije koja se nedavno vratila iz Holandije, gde je učestvovala na Evropskom prvenstvu za juniore i osvojila najsjajnije odličje.

U razgovoru sa domaćinima, Nebojša je ispričao utiske sa prvenstva. Izrazio je nadu da će jednog dana zaigrati i za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje i da će i tada donositi medalje u svoju opštinu sa najjačih turnira.

Čedomir Božić je istakao kako se ulaganje u sport višestruko isplati, što dokazuje Nebojšin primer. Rad i zalaganje donose rezultate, istako je Božić.

Opština Žabalj poklonila je Nebojši laptop računar.ISOŽ

Opširnije...

Strana 1 od 25

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj