Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Plaža u Sutomoru - Letrnji festival sporta Sutomore 2016 Istaknut

Let fest Sutomore 2016

 26. po redu letnji festival sporta, u organizaciji Sportskog saveza Srbije i sportskog Saveza Crne Gore u saradnji sa Asocijacijom Sport za sve Srbije, održan je u Sutomoru u Crnoj Gori u periodu od 21.09.2016. do 25.09.2016. godine. Ove godine se prijavilo ukupno 27 ekipa iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Poljske i Bugarske.

Opština Žabalj, jedina od opština iz Vojvodine, imala je svoju ekipu čiji je kapiten bio Zoran Šolaja, član opštinskog Veća za sport.

Na ovakvim takmičenjima rezultat je apsolutno u drugom planu, dok je akcenat stavljen na upoznavanju i razmeni iskustava ljudi koji u svojim sredinama doprinose razvoju sporta.

Po rečima Zorana Šolaje ovogodišnji Let Fest je prevazišao sva očekivanja.

Organizacija je bila na visokom nivou, a takmičari su pokazali najbolje što umeju uz maksimalno uvažavanje fer pleja, istakao je Šolaja.ISOŽ

Opširnije...

Kočićev zbor na Manjači - Golotinja ove godine više nego ikad Istaknut
У недељу 28. августа 2016. година, становници општине Жабаљ имали су прилику да обиђу Доњи Вакуф и присуствују слави цркве која је посвећена Великој Госпојини, као и да присуствоју Кочићевом збору, који се традиционално обележава у месту Стричићи недалеко од Бања Луке на планини Мањача. Ове године част да буде кум цркви у Доњем Вакуфу припала је председнику општине Жабаљ Чедомиру Божићу.
За све заинтересоване мештане општине Жабаљ, који су исказали жељу да посете ове догађаје, био је обезбеђен аутобускуи превоз. Утисци са путовања су више него позитивни, што и не чуди јер велики број породица које живе у општини Жабаљ воде порекло из ових крајева.

Izvor N.O.Ž.

Opširnije...

Sajam opština Žabalj ilustracija Istaknut

Милан Станковић, студент из Чуруга, пре неколико дана се вратио из Бакуа, главног града Азербејџана, где је у оквиру пројекта “Global Village” представљао туристичке потенцијале Србије и општине Жабаљ. Према његовим речима, презентација општине Жабаљ била је веома интересантна посетиоцима, који су имали прилику да се упознају са туристичком понудом наше општине и Србије. На великом видео биму приказивао се кратак филм о туристичим потенцијалима општине Жабаљ, а на штанду су дељене брошуре и флајери са промо материјалом. Такође, Милан Станковић се захваљује општини Жабаљ што му је помогла да отпутује на ову манифестацију.

N.O.Ž.

Opširnije...

Turizam opštine Žabalj  - Marija Čupić Too Žabalj Istaknut
14. jul 2016. | 16:54 | Izvor: Tanjug
Potencijali Vojvodine predstavljeni u Temišvaru
NOVI SAD -
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković učestvovao je danas na manifestaciji "Dani Vojvodine u Temišvaru" koju je organizovala Turistička organizacija Vojvodine i na kojoj je predstavljena turistička ponuda Vojvodine, saopštio je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.
 
U saopštenju se navodi da se pomenuta manifestacija po prvi put održava u Rumuniji.
 
"Vojvodina i te kako ima šta da ponudi turistima iz Rumunije, ali i turistima iz drugih zemalja. Zbog toga je jedan od strateških pravaca delovanja nove Pokrajinske vlade usmeren upravo i na razvoj turizma", rekao je potpredsednik pokrajinske vlade Ivan Đoković.
 
 
On je naglasio da je u prvih šest meseci zabeležen porast broja turista iz Rumunije u Srbiju za 13 odsto, odnosno u AP Vojvodinu za 17 odsto.
 
Prema Đokovićevim rečima, u cilju privlačenja još većeg broja turista iz Rumunije danas su, pored opština koje se graniče za Rumunijom, predstavljeni i potencijali opština koje do sada nisu bile toliko blizu rumunskim turistima.
 
"Sigurno je da ima neistraženih delova Vojvodine nepoznatih rumunskoj populaciji poput naših salaša, čardi i drugih mesta", istakao Ivan Đoković.
 
Potencijalnim turistima iz Rumunije na "Danima Vojvodine u Temišvaru" predstavile su se organizacije iz deset vojvođanskih gradova i opština: Vršac, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Kovin, Novi Bečej, Temerin, Žabalj, Šid, Bela Crkva, kao i predstavnici Privredne komore Vojvodine.
 
Otvaranju pomenute manifestacije u Temišvaru prisustvovali su i generalni konzul Srbije u tom gradu Lazar Manojlović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić i direktori turističkih organizacija Vojvodine i Novog Sad Nataša Pavlović i Branislav Knežević.
 
Manifestacija „Dani Vojvodine u Temišvaru" organizovana je uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.
 

Izvor RTV

Opširnije...

Na dva mora - Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić Istaknut
Stara Pazova i Žabalj u projektu RTV "Na dva mora"
STARA PAZOVA -
 
Kroz emisiju "Na dva mora", koju će od 13. jula do 16. avgusta realizovati Radio-televizija Vojvodine i Televizija "Budva", biće predstavljeni kulturni i turistički potencijali vojvođanskih mesta. Projektu su se danas pridružili Stara Pazova i Žabalj. ...
 
Već je dogovorena saradnja sa Zrenjaninom, Irigom, Novim Bečejom i Adom, a u planu je sa Suboticom i Sremskim Karlovcima.
 
 
"Opština Stara Pazova ima mnogo toga da pokaže. Pratili ste i dosad naš rad, ali ovim projektom nadam se da ćemo intenzivirati našu saradnju. Imamo stvarno dosta toga da pokažemo, od manifestacija, kulturno-istorijskog nasleđa i dosta projekata na teritoriji opštine Stara Pazova koji zavređuju pažnju. Nadam se da će ovaj projekat to da prezentuje na najbolji mogući način", kaže Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije Opštine Stara Pazova.
 
Projektu se pridružila i opština Žabalj.
 
Šta je tim povodom rekao predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić pogledajte klikom na link >>> INTERVJU PREDSEDNIKA OPŠTINE ŽABALJ <<<

RTV

Opširnije...

Devojke na kosidbi - Žetveni sajam Županja 2016 Istaknut

Na poziv turističke zajednice grada Županje, Turistička organizacija opštine Žabalj predstavila je ponudu opštine, ali i opštu ponudu vojvođanske regije.

Manifestacija pod nazivom “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“ osim teškog rada ističe i lepotu žetvenih običaja. Posetioci Županje mogli su uživati u nošnjama namenjenim isključivo za ovu vrstu posla, zatim u jelima i pićima karakterističnim za žetvu.

Uz običaje koji prate samu žetvu predstavljene su i rukotvorine od bošnjačke šlinge do gradištanskih tikvica, zatim poljoprivredni proizvodi kao što su med, rakija, likeri, ne samo slavonski, već i proizvodi iz Bosne i Srbije.

TOO Žabalj

Županja: ‘Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti’
Radio Slavonija srpanj 3
 
Kruh naš svadašnji
 
‘Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti’ manifestacija koja prikazuje žetvu i žetvene običaje u županjskoj Posavini s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, održana je ove subote na imanju obitelji Galović – Papuškin stan u Županji. Uz bogati Žetveni sajam, koji je privukao brojne posjetitelje, organizatori, Turistička zajednica i Grad Županja, uz brojne pokrovitelje, ponovno su oduševili i bogatim gastronomskim i zabavnim programom. Bio je tu nezaboravni slavonski doručak na slamnatom stolu postavljenom u polju s neizostavnim slavonskim specijalitetima – kulinom, kulin sekom, kobasicom, čvarcima, domaćim sirom i kruhom iz krušne peći, te nesvakidašnji guščji paprikaš – tradicionalno žetveno jelo. Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2015. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje, a održano je i natjecanje kosaca. U programu su sudjelovali članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine s gostima iz Gornjih Hrgova (BiH) i žetvene priedbe bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojovodina) okupljeni u tzv. mobu, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Gosti su bili predstavnici TZ iz Vojvodine, te Gračanice iz BiH.
 
Kako ej za Radio Slavoniju izjavio direktor županjske Turističke zajednice Mirko Bačić, Tz je počela s nizom projekata, poput Zlatne niti, Šokačko sijelo, te Kruh naš svagdašnji s ciljem privlačenja turista u ovaj dio Slavonije, ali i kako bi se očuvali stari narodni običaji. Potvrdio je to i gradonačelnik Županje Davor Miličević: ‘Želimo i na ovaj način pokušati oživiti gospodarske potencijale Županje i županjskog kraja, a turizam je svakako jedan od najznačajnijih’, rekao je Miličević..

Opširnije...

Italijani u poseti opštini Žabalj Istaknut
 
Privrednici iz Italije posetili Žabalj
ŽABALJ -
 
Predstavnici Asocijacije evropskih privrednika (AIME) iz Italije (Varese) koju su činili gospodin Stefan Gusoni, član predsedništva Asocijacije evropskih privrednika zadužen za Srbiju i gospodin Aleksandar Pupin, direktor predstavništva Asocijacije evropskih privrednika u Srbiji obišli su opštinu Žabalj, gde ih je ugostio predsednik opštine n Čedomir Božić.
 
Obe strane su istakle važnost saradnje privrednika iz opštine Žabalj, sa privrednicima iz Asocijacije. Kao prioritetna saradnja označena je saradnja u oblasti poljoprivrede, dok druge vidove saradnje, naročito u oblasti turizma i razvoja kapaciteta lokalne samouprave, treba dodatno unapređivati.
 
 
Gusoni smatra da na tržištu koje pokriva ova Asocijacija ima dovoljno mesta koja mogu da popune proizvodi koje proizvode privrednici iz opštine Žabalj. Gosti iz Italije izrazili su želju da već na jesen ove godine privrednici iz opštine Žabalj budu gosti u Vareseu , kako bi se ostvarili bitni kontakti koji bi pomogli razvoj lokalne privrede.
 
Božić je istakao da su privredni potencijali opštine Žabalj veliki ali nedovoljno iskorišćeni, te da će ova saradnja biti veliki podstrek da se taj potencijal iskoristi.
 
Inače, opština Žabalj je potpisala protokol o saradnji sa Asocijacijom evropskih privrednika u februaru ove godine.

RTV
 

Opširnije...

Opština Žabalj na sajmu u Milanu Istaknut
Opština Žabalj uspešno predstaveljena na sajmu "EXPO Milano 2015"

10.06.2015.

Na EXPO Milano 2015, u okviru predstavljanja RRA Bačka i DMC Dunav, opština Žabalj je predstavila svoju turističku i gastronomsku ponudu. Tema ovogodišnjeg sajma bila je hrana i gastronomska ponuda država iz celog sveta.

Među 150 zemalja, mi smo predstavili opštinu Žabalj, onako kako to ona i zaslužuje i stavili akcenat u programskim aktivnostima na Gastro show prezentacije koje su se odvijale na platou Biomediteranskog klastera, ispred paviljona Srbije, rekla je Marija Čupić, direktorica Turističke organizacije opštine Žabalj.

Predstavili smo vina, organizovali degustacije vina, poljoprivredne i turističke kapacitete, organsku hranu. privukli smo značajan broj posetilaca na ovako značajnoj manifestaciji, naglasila je Čupić i dodala, da će se opština truditi i u budućnosti da bude prisutna na ovakvim međunarodnim manifestacijama.

Opširnije...

Sajam turizma u Lukavcu BiH Federacija Istaknut
ŽABALj PARTNER U ORGANIZACIJI SAJMA TURIZMA U LUKAVCU (BiH)

08.05.2015

Opština Žabalj je ove godine partner u organizaciji 13. Međunarodnog sajma turizma "List" 2015. koji se održava u Lukavcu od 07.-09. maja. Ova opštna sa preko 50.000 stanovnika, u Tuzlanskom kantonu, dosta ulaže u turizam, tako da je ovaj sajam prilika da se više zemalja iz okruženja predstavi svojim ponudama. Na otvaranju sajma bili su prisutni visoki zvaničnici Federacije BiH, kao i ambasadori Hrvatske i Mađarske u BiH.

Ovu turističku manifestaciju su zajedno otvorili obraćanjem načelnik opštine Lukavac Dževad Mujkić i predsednik opštine Žabalj, Čedomir Božić, koji je rekao da opština Žabalj, izgrađujući dalju saradnju, nudi potencijal sa oko 32.000 hektara obradive kvalitetne zemlje, a iz oblasti turizma najbolji Golf centar u Srbiji, kao i atraktivne terene za lovni i ribolovni turizam.

Nakon zvaničnog otvaranja, gosti sajma su posetili štand vojvođanske turističke organizacije, gde su svoju turističku ponudu izložile opštine Žabalj, Bačka Palanka, Irig, Vršac, Apatin i Sombor.

U cilju što efikasnije saradnje, u Lukavcu je potpisan i Sporazum o saradnji opština Lukavac i Žabalj.

Zdravko Siriški

Opširnije...

Poluostrvo Istra Istaknut
06.05.2015

Predstojećeg vikenda u Poreču će biti održana jedna od najpoznatijih sajamskih turističkih i vinskih smotri – Vinistra, koja će ove godine ugostiti i vojvođanske vinare, koji će biti deo buduće ponude Destinacijske menadžment kompanije Dunav. DMC Dunav se realizuje u saradnji Regionalne razvojne agencije Bačka i opština Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Sremski Karlovci, Žabalj, Srbobran i Titel.

Jedan od važnih koraka na putu zajedničkog kreiranja turističkih događaja i doživljaja dovoljno atraktivnih da privuku goste su i učešće na Vinistri, kao i susreti koje će tamo za predstavnike turističkih organizacija opština okupljenih oko DMC Dunav, ali i za same predsednike tih opština i delegaciju Vlade APV, koju će predvoditi pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, biti organizovani.

Osnovna svrha posete je zapravo prenošenje iskustava istarskog DMC-a u delu marketinških aktivnosti turističke destinacije kroz tzv. Destinacijski menadžment sistem i pojedinačne marketing budžete projektom obuhvaćenih opština. Cilj je da se istarska iskustva u stvaranju sinergijskog efekta kod promocije destinacije kroz DMS, prenesu na naš DMS koji će početi sa radom do kraja godine. Drugim rečima, umesto da svaka opština pojedinačno troši sredstva za promociju svoje turističke destinacije, one udružene kroz DMS stvore daleko veći i profesionalniji nastup na regionalnom i međunarodnom turističkom tržištu. U tom cilju je razvijena i intenzivna saradnja upravo sa Detinacijsko menadžment kompanijom „Sve boje Istre”, koja odlično radi i upravo će njihovi konsultanti biti aktivno angažovani u ovoj fazi projekta DMC kako bi Vojvođanima preneli iskustva u razvijanju istrijanskog kontinentalnog turizma..

Najveća pažnja u Poreču zapravo će biti usmerena na to kako da se stečena iskustva odmah stave u funkciju DMC Dunava i da se deo turističkog tržista Vojvodine, koji je po nekim procenama težak više od 200 miliona evra, asporbuje kroz budući DMS sistem koji će biti centralno mesto putem kojeg DMC Dunav upravljati ponudom proizvoda i usluga, omogućujući krajnjim korisnicima njihovu narudžbinu ili kupovinu. Turisti će DMS videti kao veb stranicu, mobilnu aplikaciju, i ostale njima poznate oblike internet komunikacije, dok će učesnici DMC projekta dobiti jedinstveno mesto promocije putem kojeg će se sublimirati svi prodajni i marketinški napori i time ostvariti rezultati koje pojedinačno svaka opština sama ne bi mogla dosegnuti.

Opširnije...

Strana 1 od 4

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj