Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Muzej žrtava racije u Čurugu Muzej žrtava racije u Čurugu Istaknut

Muzej žrtava racije u Čurugu biće proširen i dobija nove sadržaje

21 Novembar 2016 Autor 
15. novembar 2016.
Muzej žrtava Racije biće proširen
ČURUG -
 
Muzej žrtava Racije u Čurugu biće proširen, potvrđeno je danas, prilikom posete pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Miroslava Štatkića. ...
 
 
Predstojeća 75. godišnjica zloglasne mađarske racije u Južnoj Bačkoj, koja je počela 4. januara 1942. u Čurugu, biće obeležena na dostojanstven način, najavljeno je danas, prilikom posete Štatkića tom šajkaškom mestu.
 
Pored pomena senima 893 nevine čuruške žrtve , brutalno pobijene u januaru 1942. koji će biti održan u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, u okviru obeležavanja 75. godišnjice velikog zločina, u Čurugu će, kako je danas rečeno, početkom januara 2018. uz ostalo biti organizovan i jedan eminentan naučno-stručni skup i više koncerata duhovne muzike.
 
Štatkić je obišao Muzej žrtava racije, smešten u takozvanom Topalovom magacinu, u centru mesta, u kojem je za vreme racije ubijeno više od 420 Čuružana. Taj prostor je u muzej pretvoren 2013. godine, sredstvima Vlade Mađarske.
 
"Fotografije stradalih meštana koje ovde vidimo, bolno su svedočanstvo patnje i bola koji su u vreme racije vladali ovim mestom. One nas podsećaju i da je mir u svetu zapravo samo pauza u ratovanjima, koja se dešavaju na mnogim stranama sveta, i to je opomena koju nikada ne smemo da zaboravimo", rekao je Štatkić posle obilaska muzeja.
 
On je najavio da će Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u skladu sa mogućnostima podržati završetak radova na Muzeju, kao i njegovo proširenje, kako kroz opremanje depoa i izložbenog prostora, tako i izgradnju amfiteatra u kojem će biti ispisana imena Čuružana stradalih u raciji.
 
Prema rečima sekretarke Memorijalnog društva "Racija 1942" Jasne Jurišin, ideja je da čuruški muzej preraste u centralno mesto sećanja na raciju iz 1942. u Šajkaškoj. U svih 17 naselja te oblasti, uključujući i Čurug, u raciji je stradalo ukupno 2.345 ljudi, žena i dece. Uz to, mađarska žandarmerija i vojska su u januaru 1942. u Novom Sadu ubile još 1.246 nevinih duša, da bi u Bečeju, gde se racija završila, stradalo još 215 žrtava. Tako je ukupan broj nevinih žrtava mađarskog pokolja iz 1942. godine premašio 3.800.
 
Zajedno za sekretarom Štatkićem, Muzej racije i crkvu Vaznesenja Gospodnjeg obišao je i njegov pomoćnik za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Miroslav Ilića, a u delegaciji domaćina bili su i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, predsednice Saveta MZ Čurug Vesna Stjepanović, starešine čuruške crkve protonamesnik Petar Trivunović i predsednik Memorijalnog društva "Racija 1942" Milan Radomir.
 
Izvor RTV
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj