Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Čuruška bundeva pobedila na danima ludaje u Kikindi, Najteža bundeva iz Čuruga Čuruška bundeva pobedila na danima ludaje u Kikindi, Najteža bundeva iz Čuruga Istaknut

ČURUŠKA BUNDEVA POBEDILA NA DANIMA LUDAJE U KIKINDI , BUNDEVA TEŠKA PREKO 415 KILOGRAMA

08 Oktobar 2016 Autor 
08. oktobar 2016.
Čuružani proizveli najteže bundeve
KIKINDA -
 Najteži plod bundeve na 31. Danima ludaje u Kikindi imao je Dušan Jankov iz Čuruga. Pobednička bundeva bila je teška 415 i po kilograma. Prvu nagradu za najduži plod tikve osvojila je Eva Pece iz Temerina sa ludajom dugačkom 273 centimetra. ...
 
Prošlogodišnji pobednik na Danima ludaje u Kikindi, Čuružanin, Dušan Jankov, opet je podigao pobednički pehar, tako što je proizveo plod bundeve težak 415,5 kilograma. Jankov je magistar fitofarmacije, ali smatra da sama struka nije bila od presudne važnosti za uspešnu proizvodnju.
 
"Mnogo važnije je da se oslanjamo na iskustva drugih i uspešnijih proizvođača koji nemaju ni srednju školu u Americi, ali dugo godina su u ovoj priči i ostvaruju super rezultate", kaže Jankov.
 
 
Najduži plod tivke od 273 centimetra imala je Eva Pece, medicinska sestra iz Temerina, koja se bundevama bavi iz hobija, iako je proizvodnja ludaja u njenoj porodici tradicija. Ova godina bila je teška za samu proizvodnju, s obzirom na loše vremenske uslove.
 
"Morali smo često da zalivamo, vreme je ove godine za bundeve bilo jako loše. Bilo je puno insekata i gljivičnih oboljenja", kaže pobednica iz Temerina.
 
Inače, Čurug je ove godine proizveo najteže bundeve. Drugo mesto pripalo je Čedi Stojanoviću, a trećeplasirana je bila Ružica Jankov, majka ovogodišnjeg pobednika. Drugoplasirana u kategoriji najdužih plodova bila je Andrea Pece, dok je treće mesto pripalo Dušanu Jankovu. Tokom same manifestacije u nekoliko dana Kikindom je prodefilovalo oko 60.000 posetilaca.
 
"Mislim da smo u tome stvarno uspeli, vidim zadovoljna lica i očekujem da posetioci ponovo požele da dođu u naš grad", veli Dragoslav Ugarčina iz Kancelarije za turizam Kikinde.
 
Ludaja, lepotica kikindskih njiva, kako joj je naziv na severu Banata, već 31 godinu predstavlja motiv i inspiraciju mnogima da od nje naprave sve što požele. Bilo da je u pitanju pekmez, kolači, pita ili samo seme, ludaja predstavlja pravi izazov za domaćice, a Gradu Kikindi simbol manifestacije 31 godinu.
 
Manifestaciji se, kako to obično biva, najviše raduju deca, koja imaju priliku da baš ovih dana isprobaju svoja nova odela i sa njima se prošetaju po Gradskom trgu. Svakako najinteresantnija akcija jeste tradicionalni banatski fruštuk – mesto na kome su posetioci iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske imali priliku da probaju sva jela od ludaje.
 
Dani ludaje idealna su prilika da se sklope nova poznanstva, ugovore poneki poslovi, i da se učvrsti saradnja sa već postojećim partnerima. Kikindski preduzetnici iskoristili su priliku i otvorili deseti mini sajam preduzetništva.
 
Prema najavi pobednika ovogodišnje manifestacije, sledeće godine organizatori mogu da očekuju još veće i duže bundeve. Možda bude i oboren rekord koji iznosi za sada neprevaziđenih 507 kilograma.


Izvor RTV
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj