Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Muzej žrtava racije u Čurugu Istaknut
15. novembar 2016.
Muzej žrtava Racije biće proširen
ČURUG -
 
Muzej žrtava Racije u Čurugu biće proširen, potvrđeno je danas, prilikom posete pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Miroslava Štatkića. ...
 
 
Predstojeća 75. godišnjica zloglasne mađarske racije u Južnoj Bačkoj, koja je počela 4. januara 1942. u Čurugu, biće obeležena na dostojanstven način, najavljeno je danas, prilikom posete Štatkića tom šajkaškom mestu.
 
Pored pomena senima 893 nevine čuruške žrtve , brutalno pobijene u januaru 1942. koji će biti održan u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, u okviru obeležavanja 75. godišnjice velikog zločina, u Čurugu će, kako je danas rečeno, početkom januara 2018. uz ostalo biti organizovan i jedan eminentan naučno-stručni skup i više koncerata duhovne muzike.
 
Štatkić je obišao Muzej žrtava racije, smešten u takozvanom Topalovom magacinu, u centru mesta, u kojem je za vreme racije ubijeno više od 420 Čuružana. Taj prostor je u muzej pretvoren 2013. godine, sredstvima Vlade Mađarske.
 
"Fotografije stradalih meštana koje ovde vidimo, bolno su svedočanstvo patnje i bola koji su u vreme racije vladali ovim mestom. One nas podsećaju i da je mir u svetu zapravo samo pauza u ratovanjima, koja se dešavaju na mnogim stranama sveta, i to je opomena koju nikada ne smemo da zaboravimo", rekao je Štatkić posle obilaska muzeja.
 
On je najavio da će Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u skladu sa mogućnostima podržati završetak radova na Muzeju, kao i njegovo proširenje, kako kroz opremanje depoa i izložbenog prostora, tako i izgradnju amfiteatra u kojem će biti ispisana imena Čuružana stradalih u raciji.
 
Prema rečima sekretarke Memorijalnog društva "Racija 1942" Jasne Jurišin, ideja je da čuruški muzej preraste u centralno mesto sećanja na raciju iz 1942. u Šajkaškoj. U svih 17 naselja te oblasti, uključujući i Čurug, u raciji je stradalo ukupno 2.345 ljudi, žena i dece. Uz to, mađarska žandarmerija i vojska su u januaru 1942. u Novom Sadu ubile još 1.246 nevinih duša, da bi u Bečeju, gde se racija završila, stradalo još 215 žrtava. Tako je ukupan broj nevinih žrtava mađarskog pokolja iz 1942. godine premašio 3.800.
 
Zajedno za sekretarom Štatkićem, Muzej racije i crkvu Vaznesenja Gospodnjeg obišao je i njegov pomoćnik za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Miroslav Ilića, a u delegaciji domaćina bili su i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, predsednice Saveta MZ Čurug Vesna Stjepanović, starešine čuruške crkve protonamesnik Petar Trivunović i predsednik Memorijalnog društva "Racija 1942" Milan Radomir.
 
Izvor RTV

Opširnije...

Doktorka - akcija dobrovoljnog davanja krvi u Čurugu Istaknut
20. novembar 2016.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Čurugu
ČURUG -
 
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u ponedeljak 21. novembra organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Kulturno umetničkog društva u Čurugu.
 
Akcija će se realizovati u periodu od 8 do 12 časova, kaže se u najavi.
 
 
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u saradnji sa Crvenim krstom motiviše mlade ljude na dobrovoljno davanje krvi. Kriterijumi za davanje krvi nisu visoki - potrebno je da osoba ima od 18 do 65 godina, da se dobro oseća, da zadovoljava granične vrednosti hemoglobina i ima više od 50 kilograma.
 
Pre davanja krvi preporučuje se lagani doručak.
 
Dobrovoljno davanje krvi sa ciljem spašavanja ljudskih života je human čin i zasniva se na principima dobrovoljnosti, anonimnosti, neplaćenosti i solidarnosti.

Opširnije...

Agencija Beta o inicijativi za podizanje spomenika Lazaru Pačuu u Čurugu Istaknut
Agencija Beta, mesec dana nakon pokretanja inicijative, objavila je vest o inicijativi Udruženja gradjana "Lokalna medijska inicijativa" da se podigne spomenik doktoru i ministru Lazaru Pačuu.

Prenosimo vest u celini:

LOKALNE ZAJEDNICE | 20.09.2016
Inicijativa za podizanje spomenika Lazaru Pačuu
 
Inicijativa za podizanje spomenika Lazaru Pačuu
Udruženje gradjana Lokalna medijska inicijativa iz Čuruga pokrenulo je inicijativu za podizanje Spomen biste doktoru Lazaru Pačuu koji bi trebalo da bude podignut u parku u Čurugu.
 
Doktor Lazar Paču rodjen je 1. marta 1855. godine u Čurugu, gde je završio osnovnu školu, a preminuo je 12. oktobra 1915. u Vrnjcima.
 
Doktor Lazar Paču je bio ministar u tri mandata u Kraljevini Srbiji i mnogi ga smatraju najboljim ministrom finansija u istoriji Srbije. U vreme dok je on bio ministar dinar je bio konvertibilan a u jednom periodu je bio jači od francuskog franka.
 
U Beogradu jedna ulica nosi ime Laze Pačua, a u Čurugu postoji spomen ploča na rodnoj kući i ulica koja je tek pre desetak godina nazvana po ovom velikanu.

Agencija Beta

Vest u celini preuzeta sa Zvanične prezentacije Udruženja Gradjana Lokalna Medijska Inicijativa iz Čuruga

Opširnije...

Čuruška bundeva pobedila na danima ludaje u Kikindi, Najteža bundeva iz Čuruga Istaknut
08. oktobar 2016.
Čuružani proizveli najteže bundeve
KIKINDA -
 Najteži plod bundeve na 31. Danima ludaje u Kikindi imao je Dušan Jankov iz Čuruga. Pobednička bundeva bila je teška 415 i po kilograma. Prvu nagradu za najduži plod tikve osvojila je Eva Pece iz Temerina sa ludajom dugačkom 273 centimetra. ...
 
Prošlogodišnji pobednik na Danima ludaje u Kikindi, Čuružanin, Dušan Jankov, opet je podigao pobednički pehar, tako što je proizveo plod bundeve težak 415,5 kilograma. Jankov je magistar fitofarmacije, ali smatra da sama struka nije bila od presudne važnosti za uspešnu proizvodnju.
 
"Mnogo važnije je da se oslanjamo na iskustva drugih i uspešnijih proizvođača koji nemaju ni srednju školu u Americi, ali dugo godina su u ovoj priči i ostvaruju super rezultate", kaže Jankov.
 
 
Najduži plod tivke od 273 centimetra imala je Eva Pece, medicinska sestra iz Temerina, koja se bundevama bavi iz hobija, iako je proizvodnja ludaja u njenoj porodici tradicija. Ova godina bila je teška za samu proizvodnju, s obzirom na loše vremenske uslove.
 
"Morali smo često da zalivamo, vreme je ove godine za bundeve bilo jako loše. Bilo je puno insekata i gljivičnih oboljenja", kaže pobednica iz Temerina.
 
Inače, Čurug je ove godine proizveo najteže bundeve. Drugo mesto pripalo je Čedi Stojanoviću, a trećeplasirana je bila Ružica Jankov, majka ovogodišnjeg pobednika. Drugoplasirana u kategoriji najdužih plodova bila je Andrea Pece, dok je treće mesto pripalo Dušanu Jankovu. Tokom same manifestacije u nekoliko dana Kikindom je prodefilovalo oko 60.000 posetilaca.
 
"Mislim da smo u tome stvarno uspeli, vidim zadovoljna lica i očekujem da posetioci ponovo požele da dođu u naš grad", veli Dragoslav Ugarčina iz Kancelarije za turizam Kikinde.
 
Ludaja, lepotica kikindskih njiva, kako joj je naziv na severu Banata, već 31 godinu predstavlja motiv i inspiraciju mnogima da od nje naprave sve što požele. Bilo da je u pitanju pekmez, kolači, pita ili samo seme, ludaja predstavlja pravi izazov za domaćice, a Gradu Kikindi simbol manifestacije 31 godinu.
 
Manifestaciji se, kako to obično biva, najviše raduju deca, koja imaju priliku da baš ovih dana isprobaju svoja nova odela i sa njima se prošetaju po Gradskom trgu. Svakako najinteresantnija akcija jeste tradicionalni banatski fruštuk – mesto na kome su posetioci iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske imali priliku da probaju sva jela od ludaje.
 
Dani ludaje idealna su prilika da se sklope nova poznanstva, ugovore poneki poslovi, i da se učvrsti saradnja sa već postojećim partnerima. Kikindski preduzetnici iskoristili su priliku i otvorili deseti mini sajam preduzetništva.
 
Prema najavi pobednika ovogodišnje manifestacije, sledeće godine organizatori mogu da očekuju još veće i duže bundeve. Možda bude i oboren rekord koji iznosi za sada neprevaziđenih 507 kilograma.


Izvor RTV

Opširnije...

Borislava Perić Ranković osvajačica zlata na paraolimpijskim igrama u Riju Doček u Čurugu Istaknut
Čurug dočekao Borislavu Perić Ranković
 
U Spomen vrtiću osnovne škole Đura Jakšić u Čurugu, juče je svečano dočekana Borislava Perić Ranković, osvajačica 2 medalje u stonom tenisu na nedavno završenoj Paraolimpijadi u Riju.
 
Borislavi, koja je poreklom čuružanka, njene komšije i prijatelji priredili su veličanstven doček. Ona je stigla u pratnji svoje ćerke Dragane, supruga Milenka i roditelja Branka i Ljubice.
 
Pored meštana koji su se u velikom broju okupili kako bi čestitali svojoj sugrađanki osvajanje dve medalje, dočeku su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Žabalj Radovan Čolić, predsednica saveta Mesne zajednice Čurug Vesna Stjepanović i predsednik Stonoteniskog kluba Hajduk Nebojša Avramov.
 
Oni su zahvalili Borislavi što je pozlatila Čurug i učinila ih ponosnim.
 
Ona se zahvalila na toploj dobrodošlici.
 
"Moji koreni su odave i mnogo mi znači to što ste me i ispratiloi i dočekali, jer vaša podrška ima posebnu težinu. Ponosim se onim što jesam i odakle sam i uvek ću se vraćati i biti deo svih nas", rekla je Borislava Perić Ranković.
 
Borislava je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i srebrnu u ekipnoj sa Nadom Matić, klupskom koleginicom iz novosadskog kluba Spin.

FOTOGRAFIJE SA DOČEKA POGLEDAJTE KLIKOM NA LINK >>> DOČEK ZLATNE PARAOLIMPIJKE U ČURUGU <<<

Izvor RTV

Opširnije...

Muzej žrtava racije u Čurugu se proširuje i dobija deo namenjen nevinim madjarskim žrtvama Istaknut
"Dovoditi decu u Čurug da uče istoriju"
ČURUG -
 
Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić izjavio je danas da bi u Vojvodini trebalo da se organizuju đačke ekskurzije u mesto Čurug u opštini Žabalj, kako bi učenici posetili spomenike koji su podignuti nedužnim srpskim i mađarskim žrtvama iz Drugog svetskog rata. ...
 
"U budućnosti bi mogle da se organizuju redovne posete đaka vojvođanskih škola muzeju i spomeniku u Čurugu, jer je istorija učiteljica života, zato budimo dobri đaci", rekao je Štatkić prilikom posete Čurugu.
 
On je održao sastanak sa pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihaljom Njilašom, predstavnicima Memorijalnog društva "Racija 1942" i predsednikom opštine Žabalj Čedomirom Božićem, povodom planiranog proširenja Muzeja žrtvama Racije, za čije potrebe je pokrajinski sekretarijat u junu odobrio tri miliona dinara.
 
Muzej žrtava Racije u Čurugu svečano su otvorili predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader, 26. juna 2013. godine. Oni su tada ocenili da je reč o istorijskom momentu pomirenja dva naroda.
 
Posle sastanka i obilaska muzeja, delegacija Pokrajinske vlade posetila je i spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine u Čurugu.

POGLEDAJTE VIDEO KLIKOM NA LINK >>>>>>>

Izvor RTV

Opširnije...

Fk Hajduk Čurug Fk Borac Banja Luka Istaknut
Данас 31.08.2016. године на стадиону ФК Хајдук из Чуруа гостовала је екипа Борца из Бања Луке. Овај пријатељски меч организован је поводом годишњице јубилеја Хајдука, 90 година од оснивања клуба.
На старту утакмице, представници обеју екипа разменили су поклоне. Један од заслужних појединаца који је пуно помогао у организацији ове утакмице је Милош Красић, један од фудбалски великана како интернационалне фудбалске сцене, тако и репрезентације Србије. Њему је пригодан поклон уручио председник општине Жабаљ Чедомир Божић.
Пред пуним трибинама стадиона одиграна је заиста прелепа фудбалска представа у којој су доминирали фудбалска техника и фер плеј. Навијачи су могли да уживају у мајсторијама фудбалера на терену, а показатељ тога, да се ова утакмица играла у пријатељкој атмосфери и на радост публик, јесте то што је постигнуто 6 голова. Коначан резултат је гласио 2:4 у корист гостију из Републике Српске.

Izvor N.O.Ž.

Opširnije...

Fudbal Fk Hajduk Čurug - Fk Borac Banjaluka Istaknut

Поводом велико јубилеја, 90 година постојања фудбалског клуба Хајдук из Чуруга, у среду 31.08.2016. године, са почетком у 17 часова, одржаће се пријатељска фудбалска утакмица. У госте Хајдуку долази екипа Борца из Бања Луке и то у најјачем саставу. Позивамо све љубитеље фудбала да у што већем броју дођу на стадион и својим присуством увеличају овај догађај. Улаз је слободан.

Izvor N.O.Ž.

Opširnije...

Doktor Lazar Paču iz Čuruga - Spomen bista inicijativa Istaknut

Inicijativa za podizanje Spomen biste  dr Lazaru Pačuu u centru Čuruga

 

Udruženje gradjana Lokalna medijska inicijativa iz Čuruga, dana 15. Avgusta 2016. godine , pokreće inicijativu za podizanje Spomen biste doktoru i ministru Lazaru Pačuu.

 Spomen bista, zbog izuzetnog lokalnog i opšteg društvenog značaja, biće podignuta u strogom centru Čuruga, u parku.

 KRAĆE OBRAZLOŽENJE za podizanje Spomen Biste dr Lazaru Pačuu u centru Čuruga

 Doktor Lazar Paču rodjen je 1. marta 1855. godine u Čurugu, a preminuo je 12-og Oktobra 1915. U Vrnjcima u 60-oj godini života.

 Doktor Lazar Paču, po ocu Cincarin a po majci Srbin, rodjen je i odrastao u Čurugu, u ulici koja danas nosi njegovo ime (nekadašnja Radivoja Ćirpanova).

 U Čurugu je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Sadu.

 Doktor Lazar Paču je bio Ministar u tri mandata u Kraljevini Srbiji, i mnogi ga smatraju najboljim ministrom finansija u istoriji Srbije, a i šire.

U vreme Carinskog rata sa Austrougarskom uradio je nešto neverovatno.
Ne samo da je u vanredno teškim uslovima očuvao finansijsku stabilnost Kraljevine Srbije, već ju je i poboljšao.

 Dok je čuružan Lazar Paču bio ministar finansija, dinar je postao konvertibilan, i u jednom periodu čak bio jači od francuskog franka!

 O ovoj istorijskoj ličnosti, finansijskom geniju,  ima puno  materijala dostupnog i na internetu. O njemu su pričane priče i anegdote.

Jedna od najpoznatijih priča, koja je i istinita, je da je ministar Lazar Paču odbio da da novac na zajam Kralju Petru lično, uz čuvene reči koje je rekao kraljevom sekretaru: „A šta ako Kralj umre?!“

Naš Čuružan koga je poštovao i Nikola Pašić i Kralj Petar , još uvek nema Spomenik u svom rodnom mestu!

Sramota za sve  lokalne vlasti od 1945 do danas.

 U Beogradu jedna ulica nosi ime Laze Pačua, a u Čurugu postoji samo spomen ploča na rodnoj kući, i ulica koja je tek pre desetak godina nazvana po ovom velikanu.

Interesantna činjenica je da je rodna kuća dr Lazara Pačua tačno preko puta rodne kuće narodnog heroja Radivoja Ćirpanova (koji ima Spomen bistu u centru Čuruga).

 Pozivamo pojedince, udruženja, firme, organizacije, lokalnu zajednicu, da se pridruže ovoj inicijativi, i da se ispravi teška istorijska nepravda.

 Sve manje od Spomen biste ili Spomenika ovom velikanu, je apsolutno neprihvatljivo.

 

Udruženje gradjana „Lokalna medijska inicijativa"

Radimir Danilović predsednik

Opširnije...

Noćni turnir u malom fudbalu Čurug 2016 Istaknut
НОЋНИ ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ ЧУРУГ 2016
08.08.2016
 
У периоду од 17. јула до 4. августа одржан је ноћни турнир у малом фудбалу у Чуругу. На турниру је учествовало 16 екипа које су приказале заиста прелеп фудбал у ком су гледаоци уживали. Према речима људи из организације, Рајка Јејинића и Рајка Симичића, интересовање публике за утакмице је било изузетно, па су трибине терена у основној школи у Чуругу биле пуне, сваке вечери током трајања турнира. Прво место је освојила екипа “Стакло Миличевић” из Темерина, друго место освојила је екипа “Агромаус” из Надаља, док је трећепласирана екипа “Ауто сервис Кудрић” из Бачког Градишта.
 
Поред новчаних награда, прве три екипе су добиле пехаре и дипломе. Турнир је организован уз помоћ општине Жабаљ, спортског савеза општине Жабаљ.

Autor KKNP

Opširnije...

Strana 1 od 10

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj